Как да забележите симптомите на дехидратация, според експерти

...
При знойните летни температури хидратацията е ключова за поддържането на тялото
Коментари Харесай

При знойните летни температури хидратацията е ключова за поддържането на тялото ви здраво. Експертите казват, че има признаци, по които да разберете дали не приемате достатъчно вода.

„Тялото ви трябва да бъде правилно хидратирано, за да функционира по най-добрия начин“, обяснява д-р Филип Дейвис, медицински консултативен съвет лекар на ShineWater и бивш лекар на FDA. „Като избягвате дехидратацията и оставате правилно хидратирани, това ви позволява да регулирате най-добре телесната си температура, да предотвратявате инфекции, да доставяте хранителни вещества на клетките и дори ще доведе до подобрено качество на съня.“

Но как да разберете дали сте дехидратирани?

Колко вода трябва да пиете на ден? Въпроси относно хидратацията, отговорени от експерти

Тези признаци може да включват сухота в устата и сухи или напукани устни, казва тя – но това не спира дотук.

Въпреки че хората често използват термините „жаден“ и „ дехидратиран" взаимозаменяемо, последното е действително състояние, което може да има сериозни последствия.

"Ако не (пием достатъчно течности) или ако губим твърде много вода от тялото си, тогава клиничното състояние може да настъпи дехидратация", казва Дейвис. „Има редица причини за дехидратация, включително недостатъчен прием на вода или прекомерно изпотяване и висока активност по време на топло време, както и твърде много сол, GI (стомашно-чревни) вируси и състояния като диабет.“

Рано признаците, че трябва да увеличите приема на вода, включват:

Намалено или по-тъмно отделяне на урина Главоболие Световъртеж Умора

"Ако започнете да усещате някой от тези симптоми, особено когато сте на открито в летните горещини, важно е да рехидратирате тялото си," Дейвис казва.

Има степени на дехидратация, обяснява Дейвис. Когато стане по-екстремно, той казва, че може да се превърне в опасна ситуация, белязана от:

ненормално дишане, висок пулс, летаргия, ниско кръвно налягане 

„Всеки, който изпитва тези тревожни симптоми, трябва незабавно да потърси медицинска помощ“, казва той.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията дехидратацията е основен фактор за топлинно изтощение, опасно заболяване, свързано с топлината, което може да доведе до животозастрашаващ топлинен удар.

CDC съветва да пиете вода преди да почувствате жажда.

„Докато почувствате жажда, вие вече изоставате с подмяната на течности“, отбелязва CDC на своя уебсайт. Ако сте навън и работите в жегата, агенцията препоръчва да пиете 8 унции вода на всеки 15-20 минути, което прави около литър на час.

Можете ли да пиете твърде много вода? Ето какво казват експертите Как да предотвратите топлинен удар, топлинно изтощение и да забележите симптомите
Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР